HÍREINK

Bababarát karácsony

Az első 1000 nap a fogantatástól a gyermek 3 éves koráig tartó időszak, amikor a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek keresztül. Kulcsfontosságú, hogy ebben az időszakban a babák megfelelő tápanyagokhoz jussanak, és ezt a karácsonyi étkezések során sem szabad elfelejteni. Az alábbi cikkben összeszedtük azokat a tanácsokat, amelyek segítségével bababaráttá alakíthatjuk az ünnepi menüt.

6 hónapos korig

Amennyiben a pici idén tölti első karácsonyát, lehetséges, hogy még anyatejjel táplálkozik. Féléves korig a kisbabák legjobb tápláléka az anyatej, hiszen minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely fejlődésükhöz szükséges. Ezért, az ünnepek során az anyukáknak saját táplálkozásukra érdemes odafigyelni. Az alábbi zöldségek – nyers hagyma, fokhagyma és káposzta – elfogyasztásával például előfordulhat, hogy megváltozik az anyatej íze. Szintén fontos, hogy ügyeljünk a koffeintartalmú ételek és italok fogyasztására is, ezek nyugtalanságot, álmatlanságot okozhatnak a babáknál. Az alkoholtartalmú italoktól tartózkodjunk a szoptatási időszak alatt, hiszen az alkohol átjut az anyatejbe és káros hatással van a csecsemők fejlődésére. Előfordulhat továbbá, hogy a túlzottan fűszeres és zsíros ételek az édesanyák számára is nehezen emészthetőek, és ezek gyakran puffadást, illetve hasfájást okozhatnak a kicsiknek.

Változatos étrenddel biztosíthatjuk azt, hogy elegendő tápanyaghoz jusson a baba és az anyuka szervezete is. A megfelelően táplálkozó édesanyák szervezete jó minőségű tejet eredményez, a gyakori szoptatással pedig bőségessé válik a tejelválasztás.

Téli hozzátáplálási tippek

Az anyatej féléves korig fedezi a fejlődésben lévő, apró szervezet igényét. Amikor pedig elkezdődött a hozzátáplálás, pár karácsonyi ételbe már a babák is belekóstolhatnak. Ne feledjük azonban, hogy az egyéves gyermekek étrendje és tápanyagszükséglete lényegesen eltér a felnőttekétől. Ennek érdekében, jó, ha olyan finomságokkal készülünk, amelyek igazodnak a babák szervezetének aktuális fejlődési szakaszához. A hagyományos karácsonyi ételek, illetve a cukros édességek bizony megterhelik a legkisebbek emésztőrendszerét.

Féléves kortól a kicsik megismerkedhetnek a különféle zöldségekkel, ilyen például a sárgarépa, a saláta, a cékla, a burgonya, az édesburgonya, a brokkoli és a sütőtök. Ezeket párolva vagy főtt formában pépesítve adhatjuk gyermekünknek. Télen kicsit nehezebb dolgunk van, hiszen ilyenkor kevésbé elérhetőek a friss zöldségek. A téli időszakban kapható sütőtök például ideális választás lehet. Az idénygyümölcsök közül az almát, a banánt és a körtét pépesítve szívesen eszik a kicsik. Ezeket akár desszertként is tálalhatjuk gyermekünknek, hiszen értékes táplálékok a magas vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén.

Ne feledjük, hogy az ünnepekor nehezebben fordulhatunk szakértői segítséghez probléma esetén, így célszerű, ha karácsonykor is olyan ételeket adunk babánknak, amelyeket már ismer.