HÍREINK

Játék a szabadban – Mire figyeljünk?

Itt a jó idő, végre kiszabadulhatunk a négy fal közül, ez pedig nem csak a testünknek és a lelkünknek tesz jót, de kisbabánk, gyermekünk fejlődését is számtalan formában segíti. Cikkünkben nem csak a friss levegőn tartózkodás élettani jelentőségére és a szükséges óvintézkedésekre hívjuk fel a figyelmet, de kreatív játéktippeket is adunk arra az esetre, ha elkerülnénk a zsúfolt játszótereket. 

Miért fontos a szabadtéri játék?

Míg kisbabánknak sokáig elég egy játszószőnyeg, addig a nagymozgások időszaka már nagyobb teret igényel. 12-18 hónapos kor körül kezdetét veszi az önálló járás, csemeténk elindul, hogy birtokba vegye az őt körülvevő világot. Egyre több mozgásra van szüksége, hogy levezesse energiáit, és újabb ingerekre, hogy kielégíthesse kíváncsiságát. A szabadtéri játék pedig rengeteg felfedeznivalót és lehetőséget tartogat számára. Miközben a friss levegőn izeg-mozog, észrevétlen módon erősíti testét, javítja mozgáskoordinációját, fejleszti egészségét és idegrendszerét.

Egészséges fizikum

A szabadtéri játéknak fontos szerepe van a megfelelő izomzat és csonttömeg kialakulásában. A kinti játékok, mászás, futkosás, ugrabugrálás, csimpaszkodás nyugodtan tekinthetők funkcionális, saját testsúlyos gyakorlatoknak. A friss levegőn javul a vér oxigénellátása, a mozgás során tágul a tüdő kapacitása, mindez pedig hozzájárul a jobb szívműködéshez és az egészséges keringéshez. Ha már meleg az idő, akkor a szabadban nyugodtan lehet mezítlábazni, hogy a gyermek megtapasztalja, milyen a füvön, kavicson, vízben, homokban járni. Mindez erősíti a lábboltozat izmait és szalagjait.

Mozgáskoordináció

A gyermek kísérletezik saját testével, teherbírásával, észrevétlenül fejleszti mozgáskoordinációját, motorikus képességeit, egyensúlyérzékét. Begyakorol egyes mozdulatokat, például a labdadobást, az ugrást. Megtanul tájékozódni a szabadban lévő tereptárgyak, fák, bokrok között, játék közben megismeri az irányokat, saját határait, az akadályok leküzdésének nehézségeit és örömét.

D-vitamin és immunrendszer

A bőrben történő D-vitamin termelődéshez a napfény UVB-sugaraira van szükség. Míg télen Magyarországon az alacsony napállás miatt a sugarak nem tudnak áthatolni a légkörön, tavasszal és nyáron már kedvező a helyzet a D-vitamin szintézishez. A test legalább húsz százalékát kell szabadon hagyjuk ahhoz, hogy a napsugarak elegendő felületen érintkezzenek a bőrünkkel. A természetben a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerülnek a fűvel, a talajjal, többféle baktériummal érintkeznek, amely hozzájárul az immunrendszerük egészséges fejlődéséhez.

Mit játsszunk, lányok? Mit játsszuk, fiúk?

A szabadtéri játékoknál is a legfontosabb, hogy mindig a gyermek életkora és személyisége szerint válasszunk. A mostani helyzetben a legjobb, ha elkerüljük a zsúfolt játszótereket, és a kevésbé látogatott parkokat, kirándulóhelyeket, tópartokat vesszük célba. Nem árt felvérteznünk magunkat néhány unaloműző ötlettel, de a gyerekek fantáziáját és kreativitását ösztönzi a szabad játék, ezért erre is mindig teremtsünk lehetőséget. 

Felfedezés a természetben

A gyerekek tapasztalati úton ismerik meg a természetet, ezért jó, ha minél többször kapcsolatba kerülnek az embert körülvevő élővilággal. Csemeténk veleszületett érdeklődéssel fordul az élő környezet, a föld, a növények és az állatok felé. Engedjük neki, hogy tanulmányozza a bogarakat, virágot szedjen, terméseket gyűjtsön, lepkéket üldözzön. Vigyünk magunkkal piknik takarót, hallgassuk a fák suttogását, keressünk érdekes alakú felhőket vagy időzítsük a délutáni alvást a szabad ég alá. 

Aszfaltkréta

A színes kréták a rajzoláson túl is végtelen kreativitást rejtenek. Húzhatunk az aszfaltra vagy a gumi padlóra kacskaringós vonalakat, amiket követve a gyerkőc eljuthat a célban elrejtett tárgyig, de lehet rajta gyakorolni a lábujjhegyen vagy a sarkon járást. Játszhatunk párkeresőt is, ha egyszerű, színes motívumokat, formákat rajzolunk, amiket aztán levelekkel vagy nagyobb kavicsokkal takarunk el. 

Kavicsozás

A kavics gyűjtögetés már önmagában is jó móka, amely remekül fejleszti a kicsik finommotorikus képességeit. Még nagyobb az öröm, ha vízbe is lehet dobálni azokat, és figyelhetjük az elmerülő kavicsok nyomán a víztükrön gyűrűző karikákat. 

Bújócska

A bújócska amellett, hogy jó móka, segít a kicsiknek megküzdeni a 12-15 hónapos kor körül ismét megjelenő szeparációs szorongással. A járással a kicsik már egyre messzebb eltávolodhatnak édesanyjuktól, egyszerre vágynak az önállóságra és ijednek meg attól. Bújócska közben a gyerekek ellenőrizhető feltételek közt ismétlik el újra és újra az anya félelmetesnek tűnő eltűnését majd felbukkanását, és győzhetik le szorongásukat. De „elbújhat” egy alvós cimbora is, amit aztán együtt keresünk meg a kertben.

Akadálypálya

Tereptárgyakkal izgalmas pályákat építhetünk a kertben, ösztönözve a kúszást, mászást, ugrálást. Amellett, hogy remek szórakozás, a kicsit megtapasztalhatják az akadályok leküzdésének élményét, és fejlődik probléma megoldó képességük. 

Mire figyeljünk?

A szabadtéri játékhoz mindig válasszunk megfelelő minőségű és tartású gyerek cipőt vagy szandált. A cipő talpa legyen könnyű és hajlékony, az orra széles, a kérge pedig stabil. Öltöztessük rétegesen a gyerekeket, és figyeljünk oda a fényvédelemre. Vigyünk magunkkal naptejet és adjunk a kicsikre világos színű napellenzős sapkát. A természetben, parkokban járva ügyeljünk a szúnyog és a kullancs elleni védekezésre is. Játék közben előfordulhatnak apró balesetek, ezért mindig legyen nálunk sebfertőtlenítő és sebtapasz. Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt, a járványhelyzetre való tekintettel pedig kerüljük az osztozkodást.