HÍREINK

Hozzátáplálás környezettudatosan, pazarlás nélkül

Tudtad, hogy az élelmiszerhulladékok 40%-a a háztartásokban, azaz otthon, a konyhánkban keletkezik? Az élelmiszerpazarlás közös ügyünk, amelyért már néhány apró lépéssel és egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk! Az október 16-i Élelmezési Világnap (World Food Day (fao.org)) alkalmából összegyűjtöttünk néhány tippet és ötletet, amikkel már a kisbaba hozzátáplálásának időszakában elkerülheted, hogy ételmaradék landoljon a kukában.

Házi bébiétel – szezonális, friss, helyi alapanyagokból

A bébiétel otthoni elkészítése nem jár annyi többletmunkával, mint gondolnánk, viszont rengeteg pénzt spórolhatunk vele, és fenntarthatóbb megoldás, mint kész bébiételeket vásárolni. Megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha ugyanabból az alapanyagból főzünk a kicsinek, mint a család többi tagjának. A környezettudatosság a bevásárlásnál kezdődik: válasszuk a szezonális, helyben termesztett zöldségeket, gyümölcsöket. Ezzel nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, de vitaminokban és tápanyagokban dúsabb élelmiszerekhez jutunk hozzá, ami a kisbaba fejlődéséhez, immunrendszerének egészséges működéséhez is nagymértékben hozzájárul.

Hozzátáplálás-Tervezz előre!

Mielőtt boltba mész, gondold át a család heti programját. Vedd számba, hogy ki mennyit lesz otthon, terveztek-e kimozdulni a hétvégén, vagy fogtok-e máshol ebédelni. Érdemes előre kitalálni a menüt, és célzottan, előre összeállított lista alapján, mindenből a kellő mennyiséget megvásárolni – így nem kerülnek fölösleges dolgok a kosárba. A tervezés során számolj azzal is, hogy melyik alapanyag meddig tartható el – a hamarabb romló zöldségek, gyümölcsök feldolgozását időzítsd a hét elejére. Az aznapi vagy a másnapi menühöz nyugodtan válaszd a közeli lejáratú termékeket a boltok polcairól, így elkerülheted, hogy felesleges élelmiszerhulladék keletkezzen a megmaradt készletből.

Kreatív megoldások

Nézz utána, hogy az egyes zöldségeket, gyümölcsöket milyen tárolási praktikákkal tudod minél tovább frissen tartani. Fontos a hűtőszekrény hőmérsékletének helyes, 0-5°C közötti beállítása, hiszen ez jelentősen lassítja az élelmiszerekben lezajló romlási folyamatokat. Nem csak az állati eredetű élelmiszereknél fontos ez, hiszen ezekkel a praktikákkal egyes gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát akár két héttel is meghosszabbíthatjuk.  Kivétel ez alól a banán, az ananász, a hagyma és a burgonya, melyek egy hűvös kamrában őrzik meg legtovább minőségüket. Ha észreveszed, hogy mégis kezdenek fonnyadni, érdemes mihamarabb feldolgozni őket. Egy kis barnulás vagy sérülés miatt ne dobd ki az egész gyümölcsöt, zöldséget, elég, ha kivágod a szépséghibás részt. A kissé túlérett, megpuhult gyümölcsök és zöldségek még kiválóak a bébiételek elkészítéséhez, de ha nagyobb mennyiségről van szó, krémleves vagy főzelék is készülhet belőlük a család többi tagjának. Ha a kész étel vagy a gyümölcspüré nem fogy el pár napon belül, érdemes kisebb adagokban, akár jégkockatartóban lefagyasztani – nagyon jól fog jönni a rohanósabb hétköznapokon. Azzal is sokat tehetsz a környezetért, ha a megmaradt organikus hulladékot komposztálod. Ha nincs kerted, érdemes utánanézni, hátha van közösségi komposztáló a lakóhelyed közelében.Nézz utána, hogy az egyes zöldségeket, gyümölcsöket milyen tárolási praktikákkal tudod minél tovább frissen tartani. Fontos a hűtőszekrény hőmérsékletének helyes, 0-5°C közötti beállítása, hiszen ez jelentősen lassítja az élelmiszerekben lezajló romlási folyamatokat. Nem csak az állati eredetű élelmiszereknél fontos ez, hiszen ezekkel a praktikákkal egyes gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát akár két héttel is meghosszabbíthatjuk.  Kivétel ez alól a banán, az ananász, a hagyma és a burgonya, melyek egy hűvös kamrában őrzik meg legtovább minőségüket. Ha észreveszed, hogy mégis kezdenek fonnyadni, érdemes mihamarabb feldolgozni őket. Egy kis barnulás vagy sérülés miatt ne dobd ki az egész gyümölcsöt, zöldséget, elég, ha kivágod a szépséghibás részt. A kissé túlérett, megpuhult gyümölcsök és zöldségek még kiválóak a bébiételek elkészítéséhez, de ha nagyobb mennyiségről van szó, krémleves vagy főzelék is készülhet belőlük a család többi tagjának. Ha a kész étel vagy a gyümölcspüré nem fogy el pár napon belül, érdemes kisebb adagokban, akár jégkockatartóban lefagyasztani – nagyon jól fog jönni a rohanósabb hétköznapokon. Azzal is sokat tehetsz a környezetért, ha a megmaradt organikus hulladékot komposztálod. Ha nincs kerted, érdemes utánanézni, hátha van közösségi komposztáló a lakóhelyed közelében.

Összességében sokat tehetünk a Földünk, kisbabánk és családunk egészségéért, ha bizonyos zöld praktikákat bevetve vásárolunk, és készítünk ételt a mindennapokban.