HÍREINK

Tények és tévhitek a tápszeres táplálásról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint féléves korig (azt követően pedig igény szerint) a babák számára a legtökéletesebb táplálék az anyatej.  Azonban sajnos nem minden kismama tudja megfelelő ideig szoptatni a gyermekét. A legfrissebb hazai kutatás szerint minden harmadik édesanya küzd valamilyen szoptatási nehézséggel1: a leggyakrabban említett probléma a kevés anyatej. A legfontosabb szempont ebben az esetben is a baba egészsége, ezért, ha nincs vagy nem elegendő az anyatej, alternatív megoldást kell találni. A 3 éves korig tartó folyékony, tejalapú táplálás (amelyen nem csak az anyatejes táplálást értjük) kiemelten fontos szerepet tölt be az élet első 1000 napjában és a felnőttkori egészség megalapozásában.

A legfontosabb a baba egészsége és megfelelő fejlődése

 Minden baba számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék, hiszen összetétele nemcsak életkor szerint, hanem akár egy szoptatáson belül is képes a baba változó igényeihez alkalmazkodni, és minden fejlődéshez szükséges vitamint és tápanyagot tartalmaz. Sajnos azonban a kismamák közel fele küzd szoptatási nehézségekkel a születést követő első 6 hónapban1 – legtöbben arra panaszkodnak, hogy túl kevés az anyatej1. Fontos, hogy mindent tegyünk meg védőnőnk vagy laktációs tanácsadónk segítségével az anyatejes táplálás megvalósulásáért! Ha bármilyen okból nem biztosítható a baba számára a kellő mennyiségű anyatej, átmeneti ideig vagy hosszú távon mindenképpen kiegészítő módszert kell alkalmazni, különben a baba nem fog megfelelően fejlődni, és éhezni fog.

Az anyatejes táplálást semmiképpen sem szabad túl korán felváltani vagy helyettesíteni a baba szervezete számára nehezen emészthető tehéntejjel. A korszerű és kifejezetten az adott korosztály számára kifejlesztett tápszerek a tehéntejjel ellentétben nem terhelik meg a baba szervezetét, és minden fontos vitamint és ásványi anyagot a baba szükségleteinek megfelelő arányban tartalmaznak. A hazai, szakmai ajánlás szerint a tehéntej bevezetésével 1 éves korig mindenképpen várni kell, azonban számos szakértő szerint egészen 3 éves korig érdemes kerülni.

A baba nem minifelnőtt!

 Az első születésnap fontos mérföldkő a gyermekek életében, de táplálkozásában nem! Szinte már mindent ehetnek, amit a család többi tagja, azonban nem szabad elfelejteni, hogy szükségleteik 3 éves korig még jelentősen eltérnek az felnőttekétől. A napi ajánlott kalóriabevitel 1 évesen kb. 800 kcal, 3 évesen kb. 1200 kcal, a folyadékmennyiség pedig 800-1000 ml2, amelynek egy részét érdemes továbbra is tejalapú táplálásból fedezni.

A tejalapú táplálás folytatásaként régi praktika volt a vizezett vagy más néven „feles” tehéntej adása, mely ugyan természetes megoldásnak tűnhet, a tehéntej azonban még ilyen formában is sokkal többet árthat a baba szervezetének, mint gondolnánk. Magas nátrium- és fehérjetartalma jelentősen megterheli a kiválasztó- és emésztőrendszert3, ráadásul a tehéntej korai bevezetése az allergiára való hajlamot is növeli. 500 ml hígítatlan tej vagy tejkészítmény egy 12 kg-os gyermek teljes napi fehérjeszükségletét fedezi, így túl sok fehérje juthat a fejlődő szervezetbe.

Tények és tévhitek a tápszerekről

Hazánkban féléves korukig a babák közel háromnegyede kap tápszert1, amit általában 3 hónapos korukban fogyasztanak először. Ennek ellenére a társadalom negatív megítélése és a tápszerekkel kapcsolatos tévhitek miatt sok anyuka nem mer segítséget kérni, ha nem tud megfelelően szoptatni. Ugyan a szoptatott babák az anyatejjel élő immunanyagokat szívnak magukba, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a tápszerek is tartalmaznak a baba szükségletének megfelelő mennyiségben ásványi anyagokat és vitaminokat, többek között D-vitamint is, mely hozzájárul immunrendszerük egészséges működéséhez.

A másik leggyakoribb tévhit, hogy a tápszerrel táplált babák túlsúlyosak lesznek, azonban a tápszerek csak annyi kalóriát és fehérjét tartalmaznak, melyek a baba energiaszükségletét fedezik és melyek optimális fejlődéséhez szükségesek – sem többet, sem kevesebbet -, így nem okoznak túlzott gyarapodást. Bár az ideális táplálékforrás minden esetben az anyatej, a baba egészséges fejlődését anyatej hiányában tápszeres táplálással segíthetjük a legjobban.

„A korszerű és az életkori igényeknek megfelelően kifejlesztett tápszerek ugyan nem helyettesítik az anyatejet, de megfelelő alternatívát jelenthetnek. A tehéntejjel ellentétben nem terhelik a baba szervezetét, és a hatályos rendeleteknek megfelelően minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amely a kicsi fejlődéséhez szükséges. Az életkornak megfelelő táplálás pedig elengedhetetlen: az élet első 1000 napjának környezeti hatásai, azon belül is a táplálás nem csak a gyermekkori egészséget határozza meg, de olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében is kulcsszerepet játszik, mint a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – fejtette ki Dr. Altorjai Péter házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Források:

10-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015 (NO FOLLOW: https://issuu.com/elso1000nap/docs/numil-nestle-nutrikutatas-tanulmany )

2A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról. (NO FOLLOW: http://kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/6/PDF/2011/18.pdf)

3A. KC Leung – R. S. Sauve: Whole cow’s milk in infancy, 2003. (NO FOLLOW: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791650/ )