HÍREINK

A terhességi cukorbetegség növeli a koraszülés kockázatát

A várandósság alatti elhízás negatívan hat a baba fejlődésére

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában1, ami jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az átmeneti diabétesz magas születési súlyt és a baba belső szerveinek megnagyobbodását okozhatja, a 12. hét után pedig koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. De kik vannak leginkább veszélyben, és mit tehetnek a kismamák a megelőzésért?

A terhességi cukorbetegség egy szénhidrátanyagcsere-zavar, amely a várandósság idején – jellemzően a terhesség második, harmadik trimeszterében – kezdődik, vagy akkor ismerik fel. A kismamák 9%-ánál2 a hasnyálmirigy (amely a vércukorszintet szabályozó inzulint termeli) nem képes megfelelni a várandósság alatti fokozott igénybevételnek, ennek következtében pedig jelentősen megemelkedik a vércukorszint.

A terhességi diabétesz kialakulásában fontos szerepet játszó elhízás (Túlzott hízás terhesség alatt növeli a szülési komplikációkat) és a várandósság alatti helytelen táplálkozás a baba felnőttkori egészségére is hatással van. A fogantatástól számított első 1000 nap táplálása (Az első 1000 nap táplálkozása kihat a baba jövőbeni egészségére) ugyanis olyan népbetegségek kialakulásában is döntő szerepet játszik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a babánál később kialakuló elhízás és cukorbetegség.

 Hogyan hat a magzatra és a kismamára a terhességi cukorbetegség?                             

Az érintett kismamáknál az anya magas vércukorszintje hatással van a magzat szervezetére, ezért a vércukorszint csökkentése érdekében a baba hasnyálmirigye több inzulint termel. Az inzulin egy növekedési hormon, amelynek túlzott termelése jelentős súlygyarapodást vagy a belső szervek megnagyobbodását okozhatja. Az óriásnövés mellett a terhességi cukorbetegség hatással van a méhlepény ereinek falára is, amely így nem képes a szükséges tápanyagokat közvetíteni, visszavetve ezzel a magzat fejlődését.

A terhességi diabétesz nemcsak a babánál, hanem a kismamánál is számos problémát okozhat. A súlygyarapodás, a magas vérnyomás, a koraszülés, valamint a vetélés kockázata mellett növeli a különböző fertőzések kialakulásának kockázatát (főként a hüvelyi, a hólyag- és vesefertőzések előfordulását), nem megfelelő kezelés esetén pedig ödémásodáshoz, valamint a kismedence és méhlepény ereinek meszesedéséhez is vezethet. A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők közel felénél később (akár évekkel a gyermek születése után) tartós diabétesz alakul ki.

Kiket veszélyeztet fokozottan a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség kisebb-nagyobb valószínűséggel bármelyik kismamánál kialakulhat. Fokozottan veszélyeztetettek3:

  • a 30 évnél idősebbek,
  • a túlsúlyos vagy elhízott nők,
  • akiknél a családban előfordult már cukorbetegség,
  • akiknél az előző várandósság ideje alatt kialakult terhességi cukorbetegség,
  • akiknél előfordult ismeretlen eredetű méhen belüli elhalás vagy ismétlődő vetélés,
  • akiknél több alkalommal előfordult méhszájgyulladás, húgyúti fertőzés vagy vesemedence-gyulladás,
  • illetve, akik terhességi magas vérnyomásban szenvednek.

A terhesség 24-26. hetében minden esetben érdemes elvégezni az orális terheléses vércukorszint-vizsgálatot: ha fennáll a terhességi cukorbetegség veszélye, kontrollált diétával megelőzhető a folyamat, betegség esetén pedig elkerülhető a szövődmények kialakulása.

A terhesség alatti diéta során kerülni kell a koffeint, a szacharintartalmú mesterséges édesítőszereket, a magas glikémiás indexű ételeket és a gyorsan felszívódó cukrokat. A könnyű testmozgás (például az étkezések utáni 20-30 perces séta) sokat segít a vércukorszint kontrollálásában. A fogantatástól számított első 1000 nap tudatos táplálkozása egészséges kismamák esetén is jelentősen hozzájárul a baba felnőttkori egészségének alakulásához.

Magas glikémiás indexű ételek
Fehérlisztből készült pékáruk, sütemények
Burgonya
Joghurtok, krémtúrók, pudingok, túródesszertek
Aszalt gyümölcsök
Gabona-, kukorica- és rizspehely
Maláta, szőlő- és répacukor
Méz
Gyümölcslevek

Források:

1Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 8. évfolyam, 9. Szám

2Carla L. DeSisto et al.: Prevalence Estimates of Gestational Diabetes Mellitus in the United States, Pregnancy Risk Assessment Monitoring System (PRAMS), 2007–2010. (NO FOLLOW: https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0415.htm)

3 http://www.orvosok.hu/betegsegek/terhessegi-cukorbetegseg-358