HÍREINK

Hogy öltöztessük fel a babát télen?

A friss levegőn eltöltött idő a téli időszakban is minden korosztálynak – így a babáknak is- nélkülözhetetlen. Napirendet ilyenkor a rossz idő ellenére is szükséges kialakítani, hiszen a bezártság a kisgyermek hangulatára is rossz hatással lehet, a nyűgös viselkedés pedig az egész család mindennapjait beárnyékolhatja. Sok első gyermekes szülő félelme az, hogy egy téli babakocsis séta során a csecsemő megfázik, hiszen a baba nem tudja még egyértelműen a tudtukra adni, hogy éppen mit érez. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mire figyeljünk a baba öltöztetése során hideg időben.

Nincs rossz idő, csak rossz öltözet

Na de mit is jelent ez? Megfelelő öltözettel, a hideg és mérsékelten nyirkos időben – ha csak csepereg az eső, vagy szállingózik a hó – egy-egy félórára napközben nyugodtan elmehetünk a babával levegőzni. Az öltöztetés során a hangsúly a ruhaneműk rétegezésén van. Általános kiinduló pontnak vehetjük azt, hogy mivel a kisgyermek testhőháztartása még nem annyira érett, mint a felnőtteké, egy réteggel több ruhát adjunk a babára, mint amit, mi felnőttként fogunk viselni. Az időjárást, ez okból, mindig saját magunk ellenőrizzük le a séta előtt, hiszen például, ha fúj a szél, a hőmérsékletet jóval hidegebbnek érezhetjük, mint amit a hőmérő higanyszála mutat. Persze, vannak olyan napok, amikor az időjárási viszonyok még egy rövid sétát sem tesznek lehetővé, ilyenkor sűrűbb szellőztetésekkel próbáljuk meg a szobában a friss levegőt pótolni, a kisgyermekek köztudottan jobban alszanak ilyenkor. A rugdalózó, majd az erre rétegesen feladott további  ruhák biztosítsanak kényelmes mozgásteret a kicsinek, a növésben lévő babára szűk, kisméretű ruházatot ne adjunk. A felső réteget úgy válasszuk ki, hogy olyan sűrűn szőtt anyagból legyen, ami jól tartja a hőt, és víz-, illetve szélálló. Ne feledjük a füleket teljesen betakaró sapkát és az egyujjas kesztyűt sem, a sálat azonban ebben a korban még ne használjuk.

Hogy jelzi a baba, ha fázik vagy ha melege van?

A réteges öltöztetés azért praktikus, mert egyszerűen javíthatunk kisbabánk hőérzetén, ezzel megelőzve a túlöltöztetés, illetve az alulöltöztetés okozta problémákat. Ha a csecsemő a túlmelegedés miatt megizzad, az átnedvesedett ruhában még könnyebben megfázik, ezért, ha már teljesen felöltöztettük, minél előbb menjünk ki a szabadlevegőre, ne készülődjünk sokat, amíg baba indulásra készen vár. Mivel a babák nem minden esetben tudják felénk jelezni, hogy épp fáznak vagy melegük van, a tarkójuk és a hátuk tapintásával tudjuk ellenőrizni a testhőháztartásukat. Ha ezek a testrészek hűvös tapintásúak, akkor fáznak, ha izzadtak, akkor túl melegük van, a kipirosodott arc és a szapora légzés is erről árulkodhat.

Plusz tipp: ha a babád nem szereti, amikor öltözteted

Sok kisgyermek nehezen viseli az öltöztetést, pedig a téli sétához a réteges ruházat elengedhetetlen. Ez sokunk kedvét szegi, hiszen még el sem indultunk otthonról, máris problémák merülnek fel. De ne csüggedjünk! Változtassuk az öltöztetés folyamatát is egy játékká – puszilgatással, bohóckodással, énekléssel, mondókázással megkönnyíthetjük ezt is.