HÍREINK

Nyaralás kisbabával – hogyan készülj az első közös utazásra?

Az utazás kisbabával rengeteg kihívást tartogat, mégis megéri elindulni. Ha megfelelően felkészülünk rá, az első közös út életre szóló élmény lesz. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, hogy a nyaralás az egész család számára felhőtlen kikapcsolódás legyen. 

Ha kisbabával utazunk, szánjunk elég időt a tervezésre, még akkor is, ha egyébként a spontán programok hívei vagyunk. Az úticél kiválasztásához érdemes összevetni a nyaralóhely adottságait az igényeinkkel. Kerüljük el a zsúfolt turistacélpontokat, inkább egy csendesebb, családias üdülőhelyet válasszunk. Az egész napos városnézések, hosszú kirándulások helyett jobb, ha olyan kikapcsolódási formákat keresünk, amelyek nem túl fárasztóak a babának és stresszmentesek a szülőknek. Az is teljesen rendben van, ha nem vágyunk másra, mint pihenésre és strandolásra.

Mit vigyünk magunkkal?

Gondoljuk át alaposan, hogy mire lesz szükségünk az utazás során, és írjunk listát! Tájékozódjunk előre, hogy a szálláson biztosítanak-e etetőszéket, pelenkázót, babaágyat és kiskádat. Gondoskodjunk elegendő pelenkáról, törlőkendőről, váltásruháról és tisztálkodószerekről, emellett olyan extra dolgokra is szükségünk lesz, mint fényvédő, szúnyogriasztó és egy pokróc, amit leteríthetünk a szabadban. Ne feledkezzünk meg a kisbaba kedvenc játékairól, mesekönyvéről sem, amivel leköthetjük a figyelmét, ha unatkozni kezd. Ha a baba tápszert eszik, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségről, illetve ha már hozzátáplálunk, vigyünk minden napra elég bébiételt. Érdemes bepakolni a szokásos vitaminokat és néhány alapgyógyszert (lázcsillapítót, hasfogót és ha szükséges, allergiagyógyszert), illetve lázmérőt. Csomagoljuk egy kisebb kézitáskába azokat a holmikat, amikre az odaút során szükségünk lehet, ezzel elkerülhetjük az olyan, rémálomba illő helyzeteket, mint a legnagyobb bőrönd kipakolása az út szélén, pelenka vagy tápszer után kutatva.

Táplálás és alvás

Az utazás rengeteg új izgalmat tartogat a kisbaba számára. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne borítsuk fel teljesen a szokásos napirendjét. A kicsi könnyebben alkalmazkodik a rendhagyó helyzetekhez, ha ügyelünk arra, hogy a megszokott időben altassuk. A baba etetésével kapcsolatban aranyszabály, hogy ne most kísérletezzünk új dolgokkal. Ha eddig csak anyatejet vagy tápszert kapott, ne az utazás ideje alatt kezdjük el a hozzátáplálást.

Kisbabával a strandon

A strandolásnál ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre! A kisded soha ne legyen tűző napon, használjunk magas faktorszámú naptejet és védjük a fejét vékony sapkával, kalappal. A megfelelő folyadékpótlás érdekében a babákat érdemes a szokásosnál többször itatni, szoptatni, ne bízzuk a véletlenre, mindig vigyünk magunkkal elegendő vizet, gyümölcslevet.

Fő a nyugalom

Ne felejtsük el: nem kell mindennek tökéletesen sikerülnie! Nem muszáj megnéznünk az összes nevezetességet a környéken és minden napra kitalálni valamilyen új programot – csak ha tényleg erre vágyunk. Próbáljuk meg elengedni az elvárásokat, és élvezzük az együtt töltött időt.