HÍREINK

A baba nyári étrendje – hogyan tápláljuk az 1-3 éves kicsiket a hőségben?

Nyáron, különösen kánikula idején, érdemes apró változtatásokat bevezetni a kisbaba táplálásában. Összeszedtük, hogyan alakíthatjuk a kicsi étrendjét a szezonnak megfelelően. 

Figyeljünk a kisbaba igényeire!

Teljesen normális jelenség, ha a melegben a babának kisebb az étvágya. Felesleges megijedni tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsi válogatósabb, vagy nem eszik meg mindent a tányérról. Ésszerű kereteken belül hagyatkozzunk nyugodtan a kicsi igényeire, ne erőltessük az evést! Sokat segíthet, ha a legforróbb déli órákban hűsítő, lédús ételekkel, gyümölccsel, gyümölcspürével, tejpéppel próbálkozunk, és estére hagyjuk a táplálóbb, nehezebb fogásokat. 

Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról

Az egyéves kisbaba folyadékszükségletének fontos része az anyatej, ennek hiányában a junior italok is hozzájárulhatnak a napi tejalapú táplálék biztosításához, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk pedig az immunrendszer megfelelő működéséhez. A napi 500 ml tejalapú táplálékon túl átlagosan 7-8 dl folyadékra van szüksége a kicsinek, hőség idején azonban ez a mennyiség megemelkedhet. Éppen ezért fontos, hogy különösen nagy figyelmet fordítsunk a baba itatására. Kínáljuk a szokásosnál sűrűbben folyadékkal, legyen mindig a keze ügyében a cumisüvege, pohara. Ügyeljünk rá, hogy ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal elegendő innivalót. 

Hozzátáplálás friss, vitamindús alapanyagokból 

A baba ételéhez igyekezzünk helyi, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből válogatni! Ezek, az import termékekkel ellentétben, nem utaznak több ezer kilométert távoli országokból, így mindig zamatos, friss és vitamindús ételekhez juthatunk. Ráadásul ezzel az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz, valamint a helyi termelőket is támogatjuk. Nyáron érdemes előnyben részesíteni az olyan lédús zöldségeket és gyümölcsöket, mint az uborka, a paradicsom, a cukkini, a görögdinnye, az őszibarack, a cseresznye vagy a meggy. Készíthetünk belőlük főzeléket, gyümölcspürét, de ha a babának már van foga és biztonságosan ül, a pépes állagú ételek mellett kísérletezhetünk falatkákkal is.

Egy kis leleményességgel könnyen bababaráttá alakíthatjuk a legtöbb felnőtteknek főzött ételt – nagy könnyebbség, ha nem kell kétfélét készíteni. A babának szánt adagoknál érdemes csínján bánni a fűszerezéssel, kerüljük a sózást-cukrozást, és használjunk friss zöldfűszereket! A hőségben különösen ügyeljünk rá, hogy ne használjunk túl sok zsiradékot. A kisbaba ízlése ebben az időszakban alakul ki, ezért érdemes hozzászoktatni a természetes ízekhez – a dietetikusok szerint ez segít abban, hogy felnőttként is a natúr finomságokat és az egészséges ételeket részesítse előnyben, ami fontos szerepet játszhat az elhízás elkerülésében.

A nagy melegben ne töltsünk sok időt a konyhában, készítsünk inkább egyszerű fogásokat – teljesen rendben van, ha nincs kedved órákat ácsorogni a tűzhely mellett. Könnyen lehet, hogy a babádnak úgyis jobban esnek a friss zöldségek-gyümölcsök vagy a hideg ételek, és így több idő marad a közös nyári programokra is.