HÍREINK

Tejalapú táplálás a kisbaba első három évében

A kisbaba étrendjének egyik alapját életének első három évében a tejalapú táplálékok adják. Rendkívül fontos azonban, hogy a baba korának és a fejlettségi szintjének megfelelően válasszunk a kínálkozó étrendi lehetőségek közül. Cikkünkben összeszedtük azokat az alapvetéseket, amelyek segítenek eligazodni a tejalapú táplálás témakörében.

Az első 6 hónap – a kincset érő anyatej

A születéstől 6 hónapos korig tartó időszakban a kisbaba legideálisabb tápláléka egyértelműen az anyatej, amely tökéletes arányban tartalmazza az összes olyan tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, amire a kicsinek a fejlődéshez szüksége van. Számos kutatás igazolta, hogy az anyatejes táplálás kiemelkedő jelentőséggel bír az allergia megelőzésében, és olyan antitesteket tartalmaz, amelyek felkészítik a baba szervezetét egyes vírusok legyőzésére. Ez mind amellett szól, hogy ha csak lehet, ebben az időszakban érdemes ragaszkodni a kizárólagos szoptatáshoz. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre elegendő mennyiségű anyatej, vagy a szoptatás valamilyen más okból nem megoldható, megfelelő kiegészítést vagy alternatívát jelenthetnek a csecsemők életkorának megfelelően kifejlesztett tápszerek. Ebben az esetben gyermekorvossal vagy védőnővel kell konzultálni, akik segítenek a baba életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő tápszer kiválasztásában, valamint az adagolás megállapításában.

A hozzátáplálás és a tejalapú táplálékok

A szakemberek ajánlása szerint féléves korban javasolt elkezdeni a hozzátáplálást. Ebben az időszakban rendszerint már a kicsi is igényli a kiegészítő táplálást, és kíváncsi az új ízekre. Ennek köszönhetően sok édesanya gondolja úgy, hogy a baba számára elegendő, ha zöldség- és gyümölcspüréket, illetve egyéb kanalas ételeket kap. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a gyermeknek emellett továbbra is legalább 500 ml tejalapú táplálékra – anyatejre, vagy annak hiányában a korának megfelelő tápszerre – van szüksége.

Tejalapú táplálás 1-3 éves korban

Bár 1 éves korukban a kicsik már számos különböző étel közül válogathatnak, a tejalapú táplálékok továbbra is rendkívül fontos szerepet töltenek be az étrendjükben. A bölcsőde vagy az óvoda elkezdése különösen nagy terhet ró a gyerekek immunrendszerére. Ebben az időszakban gyakoriak az enyhébb lefolyású felsőlégúti fertőzések, amelyeket egymásnak adogatnak át a frissen közösségbe került gyerekek. A szakemberek szerint a betegségek megelőzésében többek között a D- és a C-vitamin, valamint a vas bevitele játszik kiemelkedő szerepet. Ezek biztosításához pedig nagymértékben hozzájárulhatnak a tejalapú táplálékok. Ebben az életkorban már több alternatíva áll a szülők rendelkezésére: 12 hónapos kortól adhatók például a gyerekeknek a Junior italok, amelyek összetétele kifejezetten az 1-3 éves korosztály tápanyagigényéhez igazodik, és átmenetet jelenthetnek az anyatej és az állati eredetű tejek között. A tehéntej, a kecsketej és a juhtej fogyasztását bizonyos szakemberek 2-3 éves kortól javasolják – ezeket érdemes fokozatosan, a kicsi reakcióira figyelve bevezetni.

Felhasznált források:

https://milumil6ho.hu/tudastar/cikk/tejalapu-taplalek-szerepe-1-eves-kor-utan-pr

https://milumil6ho.hu/tudastar/cikk/a-tapszerek-osszetevoi-es-azok-jelentosege–ht

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/a-tejalapu-taplalek-szerepe-bf

https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/14060/kerdesek-es-valaszok-a-hozzataplalasrol

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/joghurt-a-babanak—mikortol-ht

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/a-szoptatas-miert-az-anyatej-a-legjobb-tr3

https://www.origo.hu/tafelspicc/20160905-tobb-tej-es-vitamin-kevesebb-beteg-gyermek-elso-1000-nap.html