HÍREINK

Hogyan segíthetünk a hasfájós kisbabán?

E1000N_09_hasfájás

A hasfájás gyakori probléma a kisbabáknál. Bár általában nem jelez komolyabb rendellenességet, rendszerint nagyon megviseli a kisbabát, és a szülőket is aggasztja. Összeszedtük, hogy mi okozhatja a fájdalmat, és milyen otthoni praktikák segíthetnek a hasfájás elmulasztásában.

A kiváltó okok megtalálása

Sokszor meglehetősen egyszerű dolgok okoznak hasi fájdalmat a kisbabáknál. Az újszülöttek esetében gyakori az úgynevezett kólikás hasfájás, amit elsősorban a gyomor és a bélrendszer fejletlensége okoz. Ez erős hasi diszkomfortérzéssel jár, ártalmatlan állapotnak tekinthető, és 3 hónapos kor körül rendszerint magától elmúlik. Fontos tudni viszont, hogy az anyatejjel táplált babák esetében, az édesanya által fogyasztott élelmiszerek is okozhatnak hasfájást a kicsiknél, ezért érdemes odafigyelni a saját étrendedre. Az étkezési napló segíthet abban, hogy kiszűrd, mire érzékeny vagy allergiás a babád, de érdemes orvosod tanácsát is kikérni. Hasfájós kisbaba esetében tanácsos egy ideig mellőzni azon élelmiszerek fogyasztását, amik az étkezési napló alapján a tüneteket okozhatják.

Ringatás, melegítés, masszírozás

Ha nem múlik a fájdalom, fordulj szakemberhez, de érdemes a házi praktikákat is bevetni. Sokat segíthet a hasra fektetés: ebben a pózban a kisbaba saját súlya gyakorol enyhe nyomást a hasára, ami hozzájárulhat a fájdalom enyhítéséhez. A hasra fektetést azonban soha ne közvetlenül etetés után, hanem kicsit később, a büfiztetést követően próbáld ki! Ha a baba kimerült és ingerlékeny a fájdalom miatt, az édesanyja közelsége is sokat segíthet a megnyugtatásában. Érdemes kipróbálni a hordozókendőt, vagy szorosan magadhoz ölelve ringatni a kicsit. Egyes hasfájós babáknál nagy könnyebbséget jelent a meleg fürdő vagy a melegítőpárna, illetve beválhat még a pocak óramutató járásával megegyező irányú, gyengéd masszírozása. Ugyancsak sokat segíthet az etetésnél a megfelelő testhelyzet megtalálása: a legelőnyösebb, ha szoptatás közben függőlegesen tartod a kicsit, valamint többször is szünetet tartasz, és megbüfizteted a babát. Tápszeres etetésnél válassz kislyukú cumisüveget! Ezek a trükkök segítenek elkerülni, hogy a kisbaba a folyadékkal levegőt is nyeljen, ami a hasfájás gyakori kiváltóoka.

Ha nem csillapodik a fájdalom

Ha nem tudod beazonosítani a hasfájás okát, és a házi praktikák ellenére sem csillapodik a fájdalom, érdemes orvoshoz fordulni és tanácsot kérni. A gyerekorvos segít kiszűrni a hasfájás hátterében fennálló egyéb problémát, és javasolhat olyan vény nélkül kapható készítményeket, táplálékkiegészítőket, probiotikumokat, amelyek megszüntethetik, vagy jelentős mértékben csökkenthetik a kisbaba fájdalmait.