HÍREINK

A szoptatós édesanyák étrendje

Nem csak a terhesség alatt, hanem a kisbaba megszületése után, az anyatejes táplálás időszakában sem mindegy, hogy az édesanya hogyan táplálkozik. A szoptatás világhetének alkalmából összegyűjtöttünk néhány alapszabályt, amely segíthet az optimális étrend kialakításában.

A megfelelő táplálkozás elsősorban nem az anyatej mennyiségének fokozása, vagy összetételének javítása miatt fontos, ugyanis a kutatási eredmények azt mutatják, hogy csak az éhínség és az ahhoz közeli állapot befolyásolja érdemben a tejtermelést. Azonban a minőségi vagy mennyiségi szempontból nem megfelelő táplálkozás esetében a szervezet a saját tartalékaihoz nyúl. Ez problematikus lehet, mivel az anyai zsírszövetben elraktározódnak olyan méreganyagok (pl. nehézfémek), amelyek káros hatással lehetnek a csecsemőre. Emellett a tartalékok felhasználása az anya szempontjából sem szerencsés – a tápláló étrend segít abban, hogy az édesanya egészséges és kiegyensúlyozott maradjon.

Energia- és folyadékpótlás szoptatás alatt

Először is azt tartsuk szem előtt, hogy az édesanyának a szoptatás időszakában körülbelül 600-700 kalóriával több energiára van szüksége, mint korábban,. Aamennyiben pedig az anyatej mellett a kisbaba már kiegészítő táplálékokat is eszik, nagyjából 500 kalóriányi többlettel számoljunk. Drasztikus fogyókúrába semmiképpen se vágjunk bele a szoptatás időszaka alatt! A megnövekedett energiaigény mellett az édesanya folyadékszükséglete is megemelkedik: fél-egy literrel többet javasolt inni a megszokottnál.

A szoptatás alatti étrend alapjai

Az anyatejes táplálás időszaka alatt – amennyiben nem merül föl a táplálékallergia gyanúja a kisbabánál – nincs szükség speciális diétára. Az anyuka bármit ehet, amit megkíván, ugyanakkor ebben az időszakban különösen fontos a változatos és egészséges étkezés, amelynek fő pillérei a teljes kiőrlésű gabonák, a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök, a sovány húsok, valamint a különböző tejtermékek. A szoptatás időszakában az anyuka fehérjeszükséglete is magasabb, így arra mindenképp érdemes figyelni, hogy elegendő fehérjetartalmú ételt – sovány húsokat, tojást, tejtermékeket, avagy alternatívaként növényi fehérjeforrásokat – fogyasszunk. Az alkoholfogyasztást és a dohányzást a szoptatás időszakában lehetőleg teljesen kerüljük el, koffeintartalmú italokat ellenben mértékkel nyugodtan fogyaszthatunk.

Az anyatej termelődését segítő ételek

Amennyiben kevés a tejünk, érdemes megpróbálkozni az úgynevezett laktogén – az anyatej termelődését elősegítő – élelmiszerek fogyasztásával. Ilyen például a mandula, a fokhagyma, a gyömbér, a csicseriborsó, a lenmag, az édeskömény, a sörélesztő, a szezámmag, avagy a leveles zöldségek. Ezek ugyan nem mindenkinél járnak jelentős eredménnyel a tejelválasztás szempontjából, azonban mindenképp érdemes tenni velük egy próbát, hiszen egyébként is rendkívül egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek.

Vitaminpótlás

Anyatejes táplálás mellett mindenképpen fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyagbevitel biztosítása. A szoptató édesanyáknak elsősorban az A-, a C-, a D-vitamin, valamint a vas-, a cink-, folsav-, a kalcium-, a foszfor-, a magnézium- és a jódigénye növekszik meg. Ezek pótlására alkalmasak lehetnek a különböző multivitaminok, illetve megoldás lehet, ha folytatjuk a terhesvitamin szedését. Azonban több szakmai fórumon is hangsúlyozzák, hogy kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás mellett nem feltétlenül szükséges kiegészítő vitaminokat szedni, ezek inkább csak a táplálkozás hiányosságait hivatottak pótolni. *

Források:

https://obudaivedonok.hu/szoptatas-vilaghete-cikksorozat-7-4-resz-taplalkozas-a-szoptatas-idoszaka-alatt/; http://www.lll.hu/gyakran-felmerulo-kerdesek/taplalkozas-szoptatas-alatt/

http://www.lll.hu/gyakran-felmerulo-kerdesek/taplalkozas-szoptatas-alatt/

http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/publikacioink/szoptato-anya-szamara-javasolt-taplalkozasi-es-eletmodbeli-tanacsok/

http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/publikacioink/etrend/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/10564/szoptatos-anyuka-taplalkozasanak-szabalyai

https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/20488/az-anyatej-termeleset-elosegito-etelek

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/a-szoptatos-etrend-es-eletmod-bf

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/vitaminpotlas-szoptatas-alatt-bf