HÍREINK

Táplálási tippek a baba immunrendszerének fejlődéséért 

Az első 1000 nap – azaz a fogantatástól a 3 éves korig tartó időszak – kiemelkedő jelentőségű az immunrendszer fejlődésének szempontjából. A kisbaba szervezete ebben a periódusban tanulja meg a külső környezet hatásaira reagálva, hogy miként küzdje le a fertőzéseket. Cikkünkben összeszedtük, miként támogathatjuk a baba immunrendszerének fejlődését.

A jótékony bélbaktériumok

Régóta tudjuk, hogy az immunrendszer megfelelő működésében kiemelt szerepet játszik a gyomor- és bélrendszer. A születés előtt a kisbaba bélrendszere teljesen baktériummentes, csak a külvilággal való érintkezés hatására alakul ki a bélmikrobiom. Hüvelyi szülés esetén a kisbaba találkozik az anyuka mikrobiomjával, császármetszés esetén pedig az idegen anyagokkal való első interakciók során kezdődik meg a jótékony baktériumok betelepülése.

A kincset érő anyatej

A kisbabák immunvédelmének kialakulását elsősorban a megfelelő táplálással tudjuk elősegíteni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szoptatás jelentőségét: az anyatej minden olyan anyagot (ásványi anyag, vitamint nyomelem, szénhidrát, fehérje, zsír) tartalmaz, amire az újszülött babának a fejlődéshez szüksége van. Továbbá olyan prebiotikumok is találhatók benne, amelyek a bélflóra egyensúlyát segítenek létrehozni, illetve fenntartani. Az anyatejben található összetevőknek köszönhetően tehát a kisded immunrendszere folyamatosan erősödik – a szoptatás hatására bizonyítottan csökken a fertőzések kialakulásának esélye, valamint a betegségek lefolyásának súlyossága.

Tejalapú alternatívák

Ha az anyatejes táplálás valamilyen okból nem megoldható, a gyermekorvos tejalapú tápszert fog javasolni, amely szintén hozzájárulhat a természetes immunvédelem kialakulásához. Az immunrendszer támogatásának érdekében a hozzátáplálás megkezdésével párhuzamosan, illetve 1 éves kor fölött is javasolt folytatni a tejalapú táplálást.

Változatos, vitamindús hozzátáplálás

Mivel az első három évben a baba immunrendszere intenzíven fejlődik, a hozzátáplálás megkezdése után is eltérő táplálkozási szükségletei vannak, mint a felnőtteknek. Elsősorban a változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés biztosítása a cél, amely könnyen megvalósítható, ha szezonális, helyi zöldségek és gyümölcsök, gabonafélék, sovány húsok és egészséges zsiradékok képezik az étrend alapját.

Felhasznált források:

https://www.allergiakozpont.hu/hirek/hogyan-befolyasolja-a-csecsemokori-taplalkozas-az-immunrendszer-fejlodeset-1

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/a-baba-immunrendszerenek-fejlodese-bf

https://www.szuloklapja.hu/gyermek-fejlodese/2518/a-baba-elso-1-000-napja-a-legmeghatarozobb-az-egeszsege-szempontjabol.html

https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Igy_hat_a_szoptatas_az_immunrendszerre?aid=20210117222104

https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Ez_az_elonye_a_6_honapon_tuli_szoptatasnak?aid=20210308163312