HÍREINK

Milyen szerepet játszik az alvás a babák immunrendszerének támogatásában?

Tudtad, hogy a baba alvásának mennyisége és minősége befolyásolja az immunrendszerét?

Beköszöntött az ősz, hogyan támogassuk a kicsik immunrendszerét?

Most, hogy lehűlt az idő, és kevesebb napfényhez jutunk, gyakoribbak a megfázások, betegségek. Az anyukák többsége talán nem is gondolná, hogy az alvás mennyisége és minősége legalább annyira fontos a baba immunrendszerének erősítésében és támogatásában, mint a megfelelő táplálék és folyadék bevitel, illetve a mozgás is. Az alvás jelentős hatással van a mentális és testi fejlődésükre is. Egy erős immunrendszer részben szabályozza azt is, hogy a kisded álmos legyen és nyugodt, pihentető alvásban legyen része. Alvás közben az immunrendszer megfelelő működéséhez hozzájáruló tápanyagok, ásványianyagok és vitaminok hasznosulnak és beépülnek a kis, fokozatosan fejlődő szervezetbe.

Mi jellemző a babák alvási szokásaira?

Születés pillanata után az újszülöttek szinte csak alvással töltik az első pár napjukat az új, szokatlan világban, hiszen nekik is ki kell pihenni a szüléssel járó fáradalmakat, ilyenkor szinte enni is alig lehet őket felébreszteni. A külvilágból érkező rengeteg ismeretlen ingert sem tudják feldolgozni, hiszen ekkor még az idegrendszerük nem elég fejlett ehhez, és ez is hamar elfárasztja őket. Egy idő után ez természetesen megváltozik és 2-3 óránként megébrednek, sírdogálással, nyűgösséggel jelezve, hogy ők bizony éhesek. Ilyenkor már rövidebb ideig is képesek arra, hogy ébren maradjanak, csodálva az őket körülvevő világot.

Általában 3 hónapos kortól ez az ébrenléti idő megnövekszik, így a család napirendje is átalakul. Csak úgy, mint a felnőtteké, a babák alvása is periódusokra áll át, a mély és éberebb alvások időszaka váltakozik ilyenkor. Az éberebb időszakok során jellegzetes, hogy nagyobb zajokra, erős fényre megébrednek, és ebben a ciklusban álmodnak is. Az, hogy egy kisdednek milyenek az éjjeli és nappali alvási szokásai szoros összefüggésben állnak, hiszen van olyan baba, aki nappal alszik többet és nyugodtabban, míg más csecsemők pedig az éjszakát alusszák át zavartalanul. Azonban, amikor elkezdődik a fogzási időszak, a babák nyugtalanabbul alszanak és ezért nyűgösebbek is lehetnek.

Mi biztosíthatja a baba nyugodt alvását?

Így, hogy látjuk, hogy az alvás mennyisége és minősége milyen fontos kisdedek az immunrendszerének támogatásához, a mentális és fizikális fejlődéséhez, összesgyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, amely hozzásegíti a kisbabát a nyugodt alváshoz:

1. Legyen a baba életében egy kialakult rutin, ezáltal a kicsi is tudni fogja, hogy mikor jön el a lecsendesedés és az alvás ideje, ilyenkor már ne TV-zzünk a közelükben és ne kezdeményezzünk játékot.

2. Az esti alvás előtt sötétítsük be a szobát, amely által a baba különbséget tud tenni a napszakok között, az éles zajokat és fényeket pedig mindenképpen mellőzzük.

3. Vacsorára fontos, hogy tápanyagokban gazdag ételekkel kínáljuk gyermekünket, de sokaknál szokás még az esti anyatej, tápszer. Azért, hogy ez a rituálé 1 éves kor felett se szakadjon meg a vacsora és az elalvás között ideálisan 1-1,5 órának ajánlatos eltelnie, ezt az időt használjuk a lecsendesedésre, az alváshoz való ráhangolódásra.

4. Mielőtt a baba ágyba kerülne, szellőztessük ki jól a szobát, hiszen az oxigén-dús, friss levegő is javíthat az alvás minőségén, azonban arra ügyeljünk, a szoba ideális hőmérséklete kb. 22-21 C-fok maradjon.