HÍREINK

Az alvás szerepe a kisbaba fejlődésében

A kisbabák alvási szokásai kezdetben jelentősen eltérnek a felnőttekétől, ami komoly kihívás elé állítja az újdonsült szülőket. Az összehangolódáshoz fontos, hogy jobban megértsük, hogyan alszanak a babák, és miként járul hozzá az alvás a fejlődésükhöz. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár praktikát, amelyekkel támogathatjuk a kisbabát a nyugodt, pihentető alvásban.

Mennyi alvásra van szüksége a kisbabának?

Az újszülöttek eleinte napjuk közel 70%-át alvással töltik. Ilyenkor még nem különül el a nappal és az éjszaka, a babák a 2-5 órás alvási peridódusok között csak rövid időre ébrednek fel, jellemzően akkor, amikor megéheztek. A kezdeti 16-18 órás alvásszükséglet az életkor növekedésével fokozatosan csökken. Egyéves korukra a babák átlagosan már csak 13,5 órát alszanak egy nap. Ezzel párhuzamosan szépen lassan átállnak az éjszakai alvásra, a nappali szundik azonban az első életév betöltése után is rendkívül fontosak maradnak.  Kétéves korra a babák általában csak egyszer alszanak napközben, ötéves kor körül pedig a legtöbb gyerek egyáltalán nem igényli a nappali szundikat.

Hogyan segíti az alvás a baba fejlődését?

A kisbabák jóval többet alszanak, mint a felnőttek, de kevesebb időt töltenek a mélyalvás periódusában, és többet az úgynevezett REM-fázisban. Ez az oka annak, hogy sokkal könnyebben felriadnak bármilyen külső vagy belső ingerre. Ennek azonban számtalan előnye van. A felszínes alvás lehetővé teszi ugyanis, hogy felébredjenek, ha megéheztek, ami a túlélésük szempontjából létfontosságú. Emellett az agy fejlődését a felületesebb alvási szakaszok jobban támogatják, mivel a REM-fázisban intenzívebb az agy véráramlása, valamint felgyorsul az idegfehérjék termelődésének folyamata, amelyek az agy építőelemei. Az idegtudományi kutatási eredmények arra is rámutatnak, hogy az alvás óriási jelentőséggel bír a csecsemőkori tanulásban is, különös tekintettel a korai szótanulásra és a memória fejlődésére.

Hogyan segítheted a kisbaba alvását?

Nem mindig egyszerű feladat a baba elaltatása. Néhány egyszerű praktikával azonban sokat tehetünk a kicsi megfelelő pihenéséért. Mindenképpen szánjunk elegendő időt a fektetésére! Ideális esetben már órákkal az alvásidő előtt tartsuk távol a picit a túl erős ingerektől, zajoktól.  Fektetés előtt érdemes kiszellőztetni a szobát és elsötétíteni, ezzel is támogatva a kicsit az alvásra hangolódásban. Az ideális hőmérséklet a kisbabák számára éjszaka a 21-22 fok, ennél ne legyen sokkal melegebb vagy hidegebb.

Fontos, hogy maga az altatás ne stresszes esemény legyen, amin minél hamarabb túl akarunk esni, hanem élvezetes közös szertartás. A baba a szülők minden rezdülését érzékeli, ezért már azzal is rengeteget segítünk neki, ha mi magunk nyugodtak vagyunk, és rá tudunk hangolódni a helyzetre. Megkönnyíti az altatást, ha kialakítunk egy rutint, és ahhoz ragaszkodunk. Az esti fektetést érdemes mindennap nagyjából ugyanakkorra időzíteni, és kitalálni egy olyan közös rituálét, ami segíti a babát a megnyugvásban, lelassulásban. Ez a kicsi életkorától függően lehet összebújás és simogatás, ringatás, meseolvasás, éneklés vagy valamilyen lágy, halk zene lejátszása. A lényeg, hogy figyeljünk oda a baba reakcióira, és bátran kísérletezzünk különböző módszerekkel, ameddig meg nem találjuk a legideálisabb megoldást.

Források:

https://www.informed.hu/eletmod/care/a-csecsemok-alvasi-szokasai-189115.html

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/a-kisbaba-alvasigenye-alvas-bf

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/amit-a-legtobb-anya-nem-tud-a-baba-alvasarol-bf

https://www.sleepwell.hu/blog/a-10-legjobb-altatasi-modszer-gyakorlott-anyukaktol/

https://www.washingtonpost.com/news/parenting/wp/2015/01/13/5-tips-to-help-your-child-and-you-sleep-at-any-stage/

https://www.washingtonpost.com/health/2022/02/05/sleeping-babies-brains/

https://www.dm.hu/dm-inspiraciok/baba-es-gyerek/az-alvas-fontossaga-524166

https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/20489/mennyi-alvasra-van-szuksege-a-babaknak