HÍREINK

Tippek a kisded immunrendszerének megerősítésére-közösségbe kerül a gyermek

Hogyan erősítsük meg kisbabánk immunrendszerét és könnyítsük meg a bölcsődei beszoktatást?

Gyakran úgy hozza az élet, hogy a család legkisebb tagja már 3 éves kora előtt közösségbe, bölcsödébe kerül. Ez a szülők és a gyerekek életében is nagy változás, amely kezdetben nehézségekkel járhat. Az addigi napi rutint és a megszokott, biztonságos otthoni környezetet leváltja a bölcsődei közösség, ahol új társak, új szokások és játékok várják őket. Az is jelentős változás számukra, hogy a szülő helyett kisgyermek nevelők és dadusok gondoskodnak a gyermekünkről.

Immunrendszer erősítése

Az új közösségbe, bölcsödébe való kerülés ősszel kezdődik, ugyanúgy, mint az iskolakezdés. Gyermekeinkre ilyenkor több szempontól is fontos, hogy még fokozottabban odafigyeljünk, ezáltal is tudatosan felügyelve immunrendszerük védelmére, hiszen például a hűvösebb reggeleken könnyebb lehet megfázni. Vagy akár az addigi, viszonylag zárt otthoni közeggel szemben az új környezetben sokkal több személlyel érintkezve gyermekeinket könnyebben megtalálhatják a vírusok és baktériumok.

Első napok

Az első nap a bölcsödében érzelmi és lelki kihívás lehet mind a szülő, mind a gyerek számára is, hiszen az addigi megszokott folyamatos együttlétet egy új rendszer váltja fel. A szülő ezért általában az első nap ebédig a gyermekkel ott marad a bölcsödében, miközben a gondos kisgyermek nevelő megfigyeli a baba és a szülő étkezési, tisztálkodási és egyéb viselkedési szokásait.

Étkezési szokások

Ha már az otthon eltöltött idő során is azt tapasztaltad, hogy a Te gyermeked válogatós és nehézségek adódnak az étkezésével, fontos az, hogy ezt az információt megoszd a kisgyermek nevelőkkel és a gondozókkal is. Mondd el nekik, hogy otthon miként is történik az étkezés, miből mennyit iszik és eszik gyermeked szívesen. A növekvő szervezetnek az egyik legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű legyen a napi folyadék bevitel. Az 1-3 éves gyermekeknek naponta javasolt minimum 500 ml folyékony tejalapú táplálék biztosítása, az első hat hónapban- ha lehetséges kizárólag anyatejes táplálás révén, azt követően anyatej és/vagy tápszer formájában, amelyek biztosítják kisbabád szervezete számára a napi szükséges mennyiségű vitamin- és ásványianyagok bevitelét.

Azzal is segíthetsz kisgyermeked immunrendszere erősítésében, ha minél többet vagytok együtt kinn velük a friss levegőn, még akkor is, ha már beköszöntött az ősz és lehűlt kissé az idő, ilyenkor persze ajánlott a réteges öltözködés.