HÍREINK

Milyen ételek járulnak hozzá kisbabánk agyi fejlődéséhez?

Szülőként nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kisbabánk idegrendszere megfelelően működjön és korához illően fejlődjön. Mindehhez elengedhetetlen az ingergazdag környezet, a nyugodt, szeretetteljes család és a sok szabad játék, ám nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásnak mekkora szerepe van már a fogantatás pillanatától kezdve. Összeszedtük, hogy mely ételek, miként segíthetik elő a csecsemők egészséges fejlődését.  

Kisgyermekkori agyfejlődés 

Egy újszülött számára a legmegfelelőbb táplálék az anyatej, amely egészen 6 hónapos koráig minden szükségletét fedezi. A hozzátáplálást általában féléves kor után lehet elkezdeni, hiszen fél évesen már a legtöbb kisbaba emésztőrendszere képes az anyatejen kívül más táplálékokat is feldolgozni, ezeket az új tápanyagokat pedig érdemes fokozatosan beépíteni a baba étrendjébe.  

Vizuális készségek és étkezés  

Az agy különböző régióinak növekedéséhez többféle tápanyag is szükséges. Féléves korban tapasztalhatjuk azt, hogy a kisbaba vizuális készségei fejlődni kezdenek. Ekkor vesszük észre, miként kezdik megérteni a térbeli kapcsolatokat, megfigyelik a körülöttünk lévő embereket és tárgyakat, és ezekkel szívesen kölcsönhatásba is lépnek, például, amikor kedvenc játékuk után nyúlnak, vagy tekintettükkel keresik azt. A látás főbb segítői az A-vitamin, a lutein és a jódban gazdag ételek. A-vitamin édesburgonyában, sütőtökben és sárgarépában található, amelyeket megfőzve majd összeturmixolva szívesen fogyasztanak a babák akár ebédre vagy vacsorára is. A sütőtök luteint is tartalmaz. A tojás és a banán természetes jódforrás lehet, ezek bevezetését általában gyermekorvos felügyelete mellett lehet megkezdeni.  

Mozgás: Egyensúly és koordináció  

Az egyensúlyérzék elsajátításában és az izommozgások összehangolásában támogató tápanyagok a cink és a folát. A cink a test minden szövetében megtalálható, és több fontos szerepet is betölt a szervezet működésében, az egészséges immunrendszer fenntartásában. Sok, a babák által is fogyasztható ételben fellelhető például a marhahúsban és a tojássárgájában is. Folátban gazdagok a hüvelyesek, amelyek közül 7-9 hónapos korban a borsó és a sárgaborsó összeturmixolva adhatóak is a babák számára. 

Kognitív készségek: figyelem és türelem 

Amikor a baba első születésnapját ünnepeljük, meghatározó kognitív képességeik erősödni kezdenek, ilyenek például a figyelem és a türelem. Ilyenkor az „ünnepelt” már képes megtalálni elrejtett tárgyakat, és meg tudja várni, hogy valaki felvegye, amit elejtett. Ezen képességek fejlesztéséhez elengedhetetlen a fehérje- és a vasdús táplálkozás. Fehérje a sovány húsfélékben, a babban, lencsében, csicseriborsóban van, míg vas a sütőtökben, az édesburgonyában, a gombában, a leveles zöldségekben rejlik.  

Ne felejtsük, hogy az 1 éves kor betöltése után, kisbabánk tápanyag igénye továbbra is különbözik a miénktől! Biztosítsunk számára napi három kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezést, kiegészítve tízóraival és uzsonnával. Kínáljunk neki minél változatosabb és egészségesebb étrendet, hiszen ez később az egész életét befolyásolhatja majd.  

*Forrásmdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2021-1-hozzataplalas.pdf