HÍREINK

Mit kell tudni a terhességi diabéteszről?

November 14-e a cukorbetegség világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a sokakat érintő egészségügyi problémára. A diabétesz és az inzulinrezisztencia esetében a rendszeres orvosi kontroll mellett különösen fontos a megfelelő tájékozottság, az esetleges inzulinterápia mellett ugyanis az életmód is kulcsfontosságú szerepet játszik a probléma kezelésében.

Mivel a kismamák különösen veszélyeztetettek, cikkünkkel nekik szeretnénk segítséget nyújtani. Összeszedtük, mi a teendő a terhesség során fellépő szénhidrátanyagcsere-zavarok esetében, és hogyan előzhetjük meg a szövődmények kialakulását a kisbabánál és az édesanyánál.

Mi az a terhességi cukorbetegség?

A várandósságot kísérő hormonális változások miatt a kismamáknál gyakran lép fel úgynevezett terhességi cukorbetegség. A terhesség 9 hónapja alatt a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik az édesanya szervezetében az inzulin hatását, melynek következtében szénhidrátháztartás‐zavar alakulhat ki. Bár ez az állapot a legtöbb esetben csupán átmeneti, mégis nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a kezelését, mert súlyos szövődményeket okozhat a kisbabánál és az anyukánál egyaránt. Mivel általában nem jár észrevehető tünetekkel, a leendő édesanya legtöbbször a terhesgondozáshoz tartozó szűrővizsgálatok során értesül az érintettségéről. Amennyiben nem áll fönn különleges rizikófaktor – például korábbi terhesség során fellépő szénhidrátanyagcsere-zavar vagy a várandósság előtt is meglévő inzulinrezisztencia, amelyek korábbi szűrést tesznek szükségessé – általában a terhesség 24-28. hete között végzik el a cukorterheléses vizsgálatot. 

Személyre szabott étrend és rendszeres testmozgás

Ha kiderül, hogy érintettek vagyunk, akkor sem kell megijedni – életmódbeli változtatásokkal és jól beállított diétával rengeteget tehetünk a probléma kontroll alatt tartásáért és a negatív következmények elkerüléséért. A legfontosabb lépések a rendszeres mozgás bevezetése és az étkezés átalakítása. A terhességi cukorbetegség kezelésére megalkotott diéta célja, hogy folyamatosan a normál tartományban tartsa a vércukorszintet, ezért mindig meghatározott időben, a meghatározott szénhidráttartalmú ételt kell elfogyasztani. Fontos, hogy megfogadjuk a diabetológus és a dietetikus tanácsait, hiszen bár elsőre nem egyszerű, kulcsfontosságú az új főzési és étkezési szokások kialakítása. Az ideális étrend alapja az alacsony glikémiás index-szel rendelkező élelmiszerek, a magas rosttartalmú zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, illetve kisebb mennyiségben a sovány húsok és tejtermékek fogyasztása. Sok esetben pusztán az étrend átalakítása segít kordában tartani a problémát és nincs szükség inzulinterápiára – ennek megállapítása azonban minden esetben a szakember feladata. A kezelés optimalizálásához a kismamának rendszeresen mérnie kell a vércukorszintjét (közvetlenül az étkezések előtt és az étkezések után egy órával is) – a diabetológus vagy dietetikus szakember a kapott értékek alapján állítja be a megfelelő kezelést.  

Mi a teendő a szülés után?

Szülés után még további 6 hétig kell tartani az előírt diétát, majd egy újabb terheléses vércukorvizsgálat dönt arról, hogy szükség van-e további kezelésre. Ha az orvosi vélemény alapján elhagyható a diéta, az egészséges étkezéshez és a rendszeres testmozgáshoz akkor is érdemes ragaszkodni. A szakemberek szerint a baba esetében az anyatejes táplálás is sokat segíthet a későbbi cukorbetegség megelőzésében.

Felhasznált források:

https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbetegseg

https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbetegseg-dietaja

https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbeteg-kismamak-mozgasterapiaja

http://www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=179

https://miluklub.hu/tudastar/cikk/terhessegi-diabetesz-kezelese-etrenddel-tr2

https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6008/a-terhessegi-cukorbetegseg