HÍREINK

A baba első karácsonya – mire figyeljünk?

A kisbabás családokban számtalan váratlan kihívást, de rengeteg új örömöt és szépséget is tartogat az ünnepi időszak – ötleteinkkel abban szeretnénk segíteni, hogy a karácsony élvezetes legyen a kisbaba és a szülők számára is.

Tervezzünk, de maradjunk rugalmasak

Az ünnepi időszak gyakran programdúsabbra sikerül a hétköznapoknál – általában egymást érik a családi vacsorák, rokonlátogatások és a baráti találkozók. Kisbabásként sem kell kimaradnunk az ünneplésből, azonban készüljünk fel arra, hogy lényegesen több előkészületet igényel a kicsivel vendégségbe menni vagy utazni. A kulcs az alapos tervezés és a rugalmasság kombinációja: csomagoljunk gondosan, és készüljünk fel minden eshetőségre, de tudatosítsuk azt is magunkban, hogy a kisbaba igényei miatt az utolsó pillanatban is változhat a program.

Figyeljünk a baba kapacitására

Fontos, hogy ne borítsuk fel teljesen a kicsi megszokott napirendjét – sokkal nyugodtabb lesz, és jobban bírja majd az ünnepi forgatagot, ha ragaszkodunk a bevett altatási és etetési rutinhoz. A legtöbb baba rendkívül élvezi a rokonok és a barátok rá irányuló figyelmét, de vegyük észre időben a jeleket, ha fáradni kezd, vagy besokall a szokatlan ingermennyiségtől. Ilyenkor érdemes félrevonulni egy kis időre a babával, megszoptatni, mesélni neki, de ne érezzük magunkat kellemetlenül akkor sem, ha esetleg hamarabb el kell köszönnünk a társaságtól.

Ne engedjünk a nyomásnak

Az ünnepek idején sokszor nagy nyomás nehezedik az újdonsült szülőkre a rokonok részéről, hiszen mindenki szeretné látni a kisbabát. Az egyébként is túlhajszolt szülők gyakran esnek abba a csapdába, hogy a vélt vagy valós elvárásokhoz igazodva túlvállalják magukat, és végképp kimerülnek a túlzsúfolt ünnepi időszak miatt.Pedig semmi gond nincs azzal, ha szűk családi körben szeretnénk tölteni a szentestét, vagy ha nem akarjuk végiglátogatni az összes nagyszülőt, nagynénit és nagybácsit.

Vonjuk be a babát a családi szertartásokba

Amennyiben már elkezdtük a hozzátáplálást, a kisbaba nyugodtan részt vehet a közös ünnepi étkezéseken. A karácsonyi menü olyan tipikus hozzávalói, mint az édesburgonya, a sütőtök, a krumpli, a káposzta, valamint a sovány szárnyashúsok, a kicsi számára is tökéletesek. Mindössze az elkészítés módján kell változtatni: a baba porciója esetében kerüljük el a cukrot, valamint bánjunk csínján a sóval és a fűszerezéssel. A baba korától függően készítsünk belőlük pürét, vagy főzve-párolva, apró katonákra vágva kínáljuk a kicsinek. Karácsonykor is tartsuk be azt az alapszabályt, hogy egyszerre csak egy új étellel ismertessük meg a babát. Mindenképpen tájékozódjunk, hogy melyek azok az ételek, amelyek nem adhatók kisbabáknak: egy éves kor előtt kerülendő egyebek mellett a mák, a dió, a méz, illetve nagy mennyiségben a tehéntej is.

Valódi összehangolódás

Különleges karácsonyi menü, gondosan kiválasztott ajándékok, látványos dekoráció – ez mind emeli az ünnep fényét, de ami igazán számít, az a nyugodt, meghitt, stresszmentes légkör. A kicsik átveszik minden rezdülésünket – sokkal fontosabb számukra a körülöttük lévők hangulata, mint a külsőségek. A karácsony csodálatos alkalom lehet arra is, hogy kizárjátok a külvilágot, és csak egymásra figyeljetek. 

Felhasznált Források:

https://www.csaladinet.hu/hirek/receptek/karacsonyi_receptek/29570/mit_ehet_meg_a_baba_a_karacsonyi_menubol

https://www.srnutrition.co.uk/2019/12/babys-christmas-dinner-recipe-2

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/karacsony/29487/10_tipp_ha_ez_lesz_az_elso_babas_karacsony

https://babafalva.hu/kisbabaval-a-karacsony-ne-engedj-a-nyomasnak/

https://www.homemade-baby-food-recipes.com/christmas-baby-food.html

https://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/karacsonyi-menu-a-babanak